ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΙΓΙΝΑΣ

Αικατερίνη-ΝίναΣτεργιοπούλου

Πέρδικα Αίγινας ΤΚ 18010
Μελισσοκομικόςαριθμός EL/904/385
Τηλ: +30 6980.371689 & +30 22970.62031



ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη είναι ρητινώδης ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, και δένδρα, την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες που παράγουν από τους αδένες τους και την χρησιμοποιούν για πολλές εργασίες μέσα στην φωλιά τους.
Ακατέργαστη πρόπολη, και κερί
Με τις ιδιότητες της συντελεί στην διατήρηση της γενικής υγείας μέσα στην κυψέλη.
Έτσι αποστειρώνουν σχεδόν τα πάντα μέσα στην κυψέλη, πχ  τα  κελιά -για να πάει να γεννήσει η βασίλισσα, ή για να τοποθετήσουν το μέλι ή την γύρη.
Την χρησιμοποιούν για να σφραγίζουν τυχόν χαραμάδες, ή οπές,  ώστε να αποτρέψουν την είσοδο σε ξένους εισβολείς (μυρμήγκια, σφήκες, πεταλούδες, μικρά φίδια, κ.α.)  Για τον ίδιο λόγο στενεύουν με αυτήν και την είσοδο της κυψέλης τους.
Όταν μπει μέσα ένας "μεγάλος" για αυτές εχθρός , τον σκοτώνουν, αλλά δεν μπορούν να τον απομακρύνουν. Τότε τον επικαλύπτουν με πρόπολη, Δηλαδή τον ταριχεύουν ώστε να μην κινδυνεύσουν από την σήψη.
Ακόμα μικραίνουν την είσοδο, και τους αεραγωγούς τον χειμώνα, καμιά φορά και το καλοκαίρι για να διατηρήσουν την αναγκαία θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη.

Η Πρόπολη περιέχει περίπου 55% ρητίνες και βάλσαμα, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, ένζυμα και διάφορες άλλες ουσίες. Είναι πλούσια σε αμινοξέα, μικροποσότητες ιχνοστοιχείων εμπεριέχει επίσης πολλές βιταμίνες, βιοφλαβίνες, βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Κ. Όλα τα παραπάνω περίπου 200 διαφορετικά συστατικά δίνουν στην πρόπολη την ιδιαίτερη αντιβακτηριδιακή δύναμη.
Ανάλογα με την φυτική της προέλευση αλλά και την περιεκτικότητα της σε γύρη, κερί ή ρητινώδεις ουσίες, παρουσιάζει ένα ευρύ χρωματικό φάσμα, που αρχίζει από σκούρο πράσινο μέχρι ανοικτό κίτρινο χωρίς να παραλείπουμε τις μίξεις τους με όλες τις αποχρώσεις του καφέ.
Έχει πολύ ιδιαίτερη μυρουδιά, και σε αυτό συντελούν τα αιθέρια έλαια που περιέχει.

ΣΥΛΛΟΓΗ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ  -  ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Η πρόπολη συλλέγεται κατευθείαν από την κυψέλη από τους μελισσοκόμους, με ειδικές σίτες που τοποθετούνται κάτω από το καπάκι.
Η ποσότητα που συλλέγεται ετησίως ανά κυψέλη, είναι αρκετά περιορισμένη .
Αφού καθαριστεί, φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου, ή στο ψυγείο.  Προτείνεται να αποθηκεύεται σε σκοτεινό ντουλάπι μέσα σε σκούρο γυάλινο δοχείο.
Η πρόπολη όταν έχει έντονη μυρωδιά, περιέχει περισσότερα αιθέρια έλαια, βάλσαμα και ρητίνες, και θεωρείται καλής ποιότητας.
Στην αρχική της μορφή δεν έχουμε καμία μεταβολή στην μικροβιοκτόνο δράση της μέχρι ένα χρόνο. Όμως 2 χρόνια μετά την συλλογή της έχει χάσει τα περισσότερα συστατικά της.
Τα προϊόντα όμως που παράγονται από την επεξεργασία της (βάμμα, παστίλιες, κηραλοιφές κ.α.) μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα

ΟΝΟΜΑΣΙΑ
Το όνομα Πρόπολη το δώσανε οι αρχαίοι Έλληνες μελισσοκόμοι αντιλαμβανόμενοι ότι μεταξύ της δικής τους πόλης-κράτους και της πόλης-κυψέλης υπήρχαν ομοιότητες και παρόμοιοι τρόποι για την οχύρωση και προστασία της από τις επιθέσεις των εχθρών τους.
Οι άνθρωποι προφυλάσσανε τις πόλεις τους κατασκευάζοντας ψηλά και γερά πέτρινα τείχη, περιβάλλοντάς τα από τα Προ-χώματα(τάφρους) με μία είσοδο-έξοδο τα Προ-πύλαια. Παρατηρήσανε με προσοχή ότι ακριβώς το ίδιο συνέβαινε και με τις μέλισσες, Κατασκεύαζαν σαν πρώτη αντίσταση ένα τείχος από μία καφέ ουσία που μόνον αυτές μπορούσαν να το διαπεράσουν εύκολα. Άφηναν τρύπες διόδους (Προ-πύλαια) από τις οποίες δεν χωρούσαν να περάσουν οι ογκωδέστεροι εχθροί τους.
Έτσι αφού δεν είχε ονομασία την βαφτίσανε Πρό-πόλη.
Σήμερα αναγνωρίζοντας τις πρακτικές και ιαματικές ιδιότητες που έχει η καφέ αυτή ουσία στην κοινωνία της κυψέλης κατ΄αρχήν, αλλά και ευρύτερα, δηλαδή, προ-κάλυψη,  προ-φύλαξη, προ-στασία,  συμφωνούμε πως πολύ σωστά δόθηκε αυτή η ονομασία στην Πρόπολη, η οποία επιβλήθηκε και διεθνώς ως Propolis.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ  
Αντιβακτηριακή δράση
Αντιβιοτική δράση
Αντιϊκή δράση
Αντιμυκητιακή δράση
Αντιοξειδωτική δράση
Επουλωτική δράση
Αντιπαρασιτική δράση
Αντιφλεγμονώδης δράση

Ο Ιπποκράτης ο πατέρας της ιατρικής έδινε την πρόπολη για την θεραπεία εξωτερικών και εσωτερικών πληγών πχ έλκος, εγκαύματα κ.α.  Στη Ρώμη, η πρόπολη πουλιόταν πιο ακριβά από το μέλι. Κάθε Ρωμαίος λεγεωνάριος την είχε μαζί του κατά τη διάρκεια στρατιωτικών εκστρατειών.
Η επιστημονική έρευνα έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις μοναδικές ιδιότητές της, χάρη στις οποίες έχει βρει πλήθος εφαρμογών στη σύγχρονη θεραπευτική και κοσμητολογία. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος η μέλισσα και τα παράγωγά της και ιδιαίτερα η πρόπολη είναι υψίστης σημασίας για φαρμακευτική, θεραπευτική, διατροφική και κοσμετολογική χρήση
Είναι επίσης γνωστή σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και ως η Ρώσικη πενικιλίνη. Σε ολόκληρη την παλαιά Σοβιετική Ένωση έγιναν πολλές επιστημονικές μελέτες και αναλύσεις και αναγνωρίσθηκε σαν ένα σημαντικότατο αντιβιοτικό της φύσης.
Η πρόπολη
Είναι πολύ ισχυρή στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
Δρά αποτελεσματικά κατά της σήψης, γεγονός που εξηγεί την ταρίχευση των μικρών εισβολέων, μετά την θανάτωσή τους από τις μέλισσες.
Έχει τοπικά αναισθητικά χαρακτηριστικά χάρη στα αιθέρια έλαια.
Επουλώνει τις πληγές και βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών (εγκαύματα δευτέρου βαθμού, εκζέματα κτλ).
Είναι πολύ αποτελεσματική στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Καταπολεμά τις διάφορες λοιμώξεις, πονόλαιμο, φαρυγγίτιδα, άφθες, κυστώδη στοματίτιδα, κακοσμία.
Προστασία των ούλων που ματώνουν και των δοντιών.
Βοηθάει στη θεραπεία κρυολογημάτων, γαστρεντερίτιδας, κολίτιδας.
Αποδείχθηκε πολύ δραστική τόσο εναντίων των ιών της πολιομυελίτιδας αλλά και του έρπητα, της και της αδενίτιδας
Για την θεραπεία εκζεμάτων, μυκητιάσεων και δερματικών παθήσεων.

ΧΡΗΣΕΙΣ
Αν θα θέλαμε κατά κάποιον τρόπο να ομαδοποιήσουμε τις εφαρμογές της, στην φαρμακοβιομηχανία, κοσμετολογία, βιομηχανία, θα αναφέραμε ότι
Στην ιατρική εφαρμόζεται ως αντιβιοτικό, αναισθητικό, μυκητοκτόνο, βακτηριοστατικό, αντισηπτικό, κ.α.
Στην κτηνιατρική για την επούλωση πληγών και τραυμάτων σε οικιακά και γεωργικά ζώα αφού προκαλεί την ταχεία ανάπλαση των ιστών.
Στην γεωργία, στην συντήρηση τροφίμων και φρούτων με το πέρασμα τους από λουτρά πρόπολης, Έτσι συντηρούνται για 10πλάσιο χρόνο παραπάνω από το συνηθισμένο, καθώς και σε κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα.
Στην κοσμετολογία σε προϊόντα αρωματοποιίας και καλλυντικών. Σαπούνια και σαμπουάν πρόπολης.
Στην επεξεργασία κατασκευής βερνικιών κ.α.

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Ακατέργαστη σαν τσίχλα: Μασάμε ένα κομμάτι πρόπολης μέγεθος στραγαλιού μέχρι να διαλυθεί στο στόμα μας, κατόπιν το καταπίνουμε. 3 φορές την ημέρα πάντα πριν από φαγητό.
Σκόνη : μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη πρόπολης 3 φορές την ημέρα 2 ώρες πριν από φαγητό. Για τα παιδιά από 10 ετών και πάνω μισό κουτάκι δυο φορές την ημέρα.
Πούδρα : Μετατρέπουμε την σκόνη σε πούδρα με πιο πολύ κοπάνισμα σε γουδί και κατόπιν την απλώνουμε στην πληγή, γδάρσιμο, γενικά για εξωτερική χρήση και επιδένουμε με καθαρή γάζα, κάνουμε καθημερινή αλλαγή.
Πόσιμο Βάμμα πρόπολης
Παστίλια πρόπολης

Βάμμα : Σαν βάμμα η πρόπολη είναι μία θαυμάσια επιλογή απολύμανσης και προστασίας για πληγές από κοψίματα, γδαρσίματα και γρατσουνιές.
Το πόσιμο βάμμα: Για ενήλικες και παιδιά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την πρόληψη ή καταστολή κρυολογημάτων και γρίππης.
Πάστίλια  : Η ανάμιξη 20 γραμμαρίων σκόνης πρόπολης με 100 γραμμάρια μέλι, κάνουμε πάστα πρόπολης 20% και λαμβάνουμε για το έλκος 2 -3 κουταλάκια ημερησίως 2 ώρες πριν το φαγητό.

Κηραλοιφή Κρέμα : είναι ιδανική διότι είναι αντιβακτηριδιακή και έχει μυκητοκτόνες ιδιότητες.
Οδοντόπαστα :Θεραπεύει τα πρησμένα ούλα καθώς και έλκη στην στοματική κοιλότητα.







Δεν υπάρχουν σχόλια: